mhwc

.

Gott, mycket gott.

Publicerad 2011-06-05 17:38:40 i Mat

För ett tag sedan tittade jag på programmet "Det söde liv" på SVT. Det är ett danskt program där en dansk konditor vid namn Mette Blomsterberg (Café Glyptoteket) gör de mest fantastiska söta och goda kreationer. Just den här gången var det citronpannkakor. Idag har min hulda fru bakat dem åt mig. Här är receptet, översatt från danska, och med lime istället för citron:

Pannkakssmet
+ 100 g. mjöl
+ 65 g. socker
+ 3 st. ägg
+ 65 gram smält smör
+ 1 tsk. fint riven färsk ingefära
+ 2.5dl helmjölk (3%).

Limecreme:
+ 2 blad gelatin
+ 150g. vit choklad va god kvalitet
+ 2,5 dl vispgrädde.
+ Finrivet gukt skal från 2 limefrukter.

Citrussås:
+ Fileer av två limefrukter.
+ 100g socker
+ 4msk vatten
+ 1/2 vaniljstång
+ 1,5tsk majsmjöl och lite vatten

Pannkakssmet:
Blanda mjöl och socker och vispa ihop med äggen. Smält smöret i den lagg pannkakorna ska gräddas. Vispa ner det smälta smöret i
smeten. Vispa ner den finrivna ingefäran. Vispa sist i mjölken. Stek i panna på hög värme till pannkakor c:a 25 cm i diameter.


Krämen:
Lägg gelatinbladen i blöt i en halv liter kallt vatten i en halv timme. Finhacka den vita chokladen. Koka upp grädden och ta den av plattan. Efter fem minuter, häll den varma grädden över den finhackade chokladen. Rör om tills nästan all choklad smält. Vrid vattnet ur
gelatinbladen rör ut i den varma chokladgrädden.

När all choklad smält, passera den genom en sil. Tillsätt limeskalet och rör om väl. Krämen ska sedan svalna i kylskåp i minst tre
timmar eller mer, gärna till nästa dag.


Citrussås:
Skär toppen och botten av limefrukterna. Låt dem stå på botten och skär med en skarp kniv av skalen. Skär fileer ur den "nakna" frukten genom att hela tiden skära bredvid lamellerna.

Dela den halva vanlijstången på längden. Innehållet skrapas ur med en liten kniv och blandas ihop med en aning av sockret med en spatel så att fröna skiljs åt.

Vaniljsockret, den tömda vaniljstången, socker, fileer och vatten kokas upp och reds med lite majsmjöl utrört i lite vatten. Det
ska bara redas något, absolut inte tjockna helt. Kyl väl innan servering. Såsen kan förvaras i kyl 2-3 dagar.

Pannkakor:
Lägg avsvalnade pannkakor på ett bord. Vispa den kylda krämen fluffig med en elektrisk visp. Fördela den på pannkakorna. Stryk ut
krämen tunnt med en spatel så att det täcker hela pannkakan.

Rulla ihop pannkakorna försiktigt, lägg dem på ett platt fat och täck med en plastfilm. Låt stå i kylskåp en till två dagar innan servering. Putsa av ändarna. Skär cylindern snett och assymetriskt. Ställ bitarna på en assiett, ringla sås runt om och servera.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela