mhwc

.

Båt på engelska floder: dag 5.

Publicerad 2011-06-26 11:52:10 i Resa

Dag 5: 2011-06-13, måndag.

Vi lämnade Great Yarmouth trekvart efter högvatten(1), passerade under broarna, över Breydon Water och sedan uppför floden Yare mot Norwich. Breydon Water är inte djupt och det gäller att hålla sig i den tydligt markerade farleden. Strax efter att vi kommit in på floden Yare passerade vi den pittoreska puben Berney Arms. I reklambroschyren anges att det inte finns någon allmän väg till den; en unik egenskap tydligen(2). Nu var vi för tidiga igen, den var inte öppen. Vi passerade och puttrade vidare mot Reedham. Dagens väder började grått och mulet, och nu kom regnet. Det var riktigt dåligt en stund, men framåt Reedham hade det blivit bra igen.

I Reedham stannade vi och åt lunch. Puben hade inte börjat servera lunch ännu, utan vi åt på ett fik vid namn Cupcakes. Jag åt en "Fish and Chips", Jens en "Ham and Eggs". Till detta drack vi té - vilket visade sig vara påsté av sämsta sort(3). Maten var inte heller till belåtenhet.

Det pågick en bärgning av en båt vid kajen. Det var en träbåt av typen "wherry" som man höll på att ta upp. Den hade tydligen legat vid stranden på andra sidan av floden under många år, sjunken till botten men med stora delar av skrovet stickandes upp ur vattnet. Det varierande tidvatteninlfuerade vattenståndet hade gjort att en del av skrovet ruttnat extra fort, och den var inte möjlig att renovera. Det gick åt en imponerande kran och lastbil för att få upp och bort den.

När vi skulle lägga till vid Reedham gjorde jag bort mig och plötsligt stod jag med fötterna på kajen och händerna på båten, i en vinkel jag inte kunda komma upp ur. Det var en scen som hämtad ur filmen Att Angöra en Brygga, och strax efteråt låg jag i vattnet. Det var ljummet, jag skulle gissa på cirka arton grader. Jag hade dessutom flytväst på mig och fick strax hjälp att komma upp på kajen av ett par hjälpsamma britter. Jag hade både mobiltelefon och kamera i bröstfickorna, men de klarade sig utan skador.

Efter lunch fick vi med oss fint, soligt och varmt väder upp till Norwich. När vi kom fram hade alla mina blöta kläder torkat där de hängde på tork i solen bak i båten - utom mina skor. Jag fick plocka upp sandalerna ur packningen.

I Norwich lade vi till vid Norwich Yach Station. Tidvattnet är knappt märkbart där. Stationen har duschar, toaletter samt möjlighet att fylla på dricksvatten och tömma avloppstankar(4). Floden är väldigt stillsam i Norwich om det inte regnat kraftigt så det är enkelt att lägga till över natten. Det är också centralt, men ändå naturskönt. Ett aber dock är att det ligger en kraftigt trafikerad gata längs floden, och polisbilarna har en tendens att slå på sirenerna precis vid kajen.Kvällsmat avåts på Riverbank Restaurant, en kinesisk restaurang med buffé. Till maten drack vi en Green King IPA var. Efter det hängde vi på pubben The Complete Angler(5). Jag tog en Adnamns Bitter och Jens en lemonad. Sedan var det dags att gå tillbaka till båten. Även här gjorde alla båtmänniskor kväll tidigt.


____
1/ Tidvattnet mäts inte direkt i Great Yarmouth utan i Gorleston, vid "Yarmouth Bar".

http://www.broads-authority.gov.uk/boating/navigating/tide-tables.html

2/ Det är väl tveksamt om det är ett plus året runt, och mycket riktigt är pubben bara öppen en del av året.
3/ Lipton. Lipton Gul. Tilltalande färg, men hemsk smak.
4/ Precis som på Great Yarmouth Yacht Station.
5/ Den ligger på andra sidan floden från ankringsplatsen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela