mhwc

.

Dagens ros.

Publicerad 2011-08-10 12:55:11 i Blomster

Dagens ros(1); se vad vackert som växer i min trädgård(2).




____
1/ Ja, om man ska vara lite noggrann är det ju gårdagens ros; det var då jag tog bilden.
2/ Egentligen är det i rabatten vid garaget; den är mer på framsidan och publikt tillgängligt än inne i trädgården.

Chez Maison de Mats

Publicerad 2011-08-08 22:02:01 i Mat

Det har aldrig(1) varit så mycket äpplen på mitt äppelträd av sorten Transparant Blanche som det är i år. Det dignar. Det mognar. Det trillar av. Det finns gränser för hur mycket äpplen man kan äta på en dag, så vi har gjort äppelkaka i olika former och lagt äpple i all mat vi lagar. Idag tog vi ett nytt grepp och gjorde en rätt till vilket det går åt massor med äpplen: äpplekräm.

Den här äppelsorten är ju egentligen ett matäpple(2), inte ett dessertäpple(3), så äppelkräm etc. är ett helt perfekt användningsområde. Man tar en stor mängd äpplen, skär bort blomresten, putsar bort krockskador(5), delar det i klyftor, skär bort kärnhuset och skalar klyftorna(6). Sedan skär man klyftorna i bitar ner i en kastrull eller gryta. Vi skalade etc. tills vi hade cirka två liter i grytan. Man häller på en skvätt vatten, zest och saft från en citron,  och börjar koka. När det börjar vätska sig ordentligt tillsätter man två deciliter socker. Det får sedan koka tills äpplena blivit lagom(7) kokta varpå man reder av med potatismjöl till lagom krämig konsistens. Servera direkt med eller utan mjölk. Vi lät krämen svalna under lock tills den var ljummen; gör man så vill man strö lite socker ovanpå så att det inte blir skinn på krämen. Man kan äta den kall också.

Man kan variera med mynta istället för citron, eller varför inte både och? Rosmarin, kanel och kanske stjärnanis borde också ge spännande smaker, liksom kryddnejlika, ingefära, en skvätt glögg eller konjak, eller calvados, eller... ja, vad än ens fantasi räcker till.

Bon apetit(8).


____
1/ Ja, så länge trädet varit mitt, typ en sådär åtta år.
2/ Sådant man gör mos etc. av. De går närmast inte att hitta i handeln längre, de har helt gått ur tiden. Vem saftar och syltar idag?!?(4).
3/ Sådant man har i fruktskål och äter som efterrätt eller som mellanmål. Det är de som säljs i butikerna, gärna sorter som lagrats i kväveatmosfär, importerats från utlandet och åkt ett par varv runt jorden i en lastbåt innande bleka och smaklösa hamnar på butikshyllorna. Blott Sverige svenska äpplen har!
4/ Jag. :)
5/ Märken efter krocken med marken när äpplet föll från trädet.
6/ I valfri ordning.
7/ Efter tycke och smak. Ditt lagom är kanske inte mitt lagom.
8/ Som fransosen säger. Eller skriver.



Chez Maison de Mats

Publicerad 2011-08-08 22:00:14 i Mat

Det har aldrig(1) varit så mycket äpplen på mitt äppelträd av sorten Transparant Blanche som det är i år. Det dignar. Det mognar. Det trillar av. Det finns gränser fär hur mycket äpplen man kan äta på en dag, så vi har gjort äppelkaka i olika former och lagt äpple i all mat vi lagar. Idag tog vi ett nytt grepp och gjorde en rätt till vilket det går åt massor med äpplen: äpplekräm.

Den här äppelsorten är ju egentligen ett matäpple(2), inte ett dessertäpple(3), så äppelkräm etc. är ett helt perfekt användningsområde. Man tar en stor mängd äpplen, skär bort blomresten, putsar bort krockskador(5), delar det i klyftor, skär bort kärnhuset och skalar klyftorna(6). Sedan skär man klyftorna i bitar ner i en kastrull eller gryta. Vi skalade etc. tills vi hade cirka två liter i grytan. Man häller på en skvätt vatten, zest och saft från en citron,  och börjar koka. När det börjar vätska sig ordentligt tillsätter man två deciliter socker. Det får sedan koka tills äpplena blivit lagom(7) kokta varpå man reder av med potatismjöl till lagom krämig konsistens. Servera direkt med eller utan mjölk. Vi lät krämen svalna under lock tills den var ljummen; gör man så vill man strö lite socker ovanpå så att det inte blir skinn på krämen. Man kan äta den kall också.

Man kan variera med mynta istället för citron, eller varför inte både och? Rosmarin, kanel och kanske stjärnanis borde också ge spännande smaker, liksom kryddnejlika, ingefära, en skvätt glögg eller konjak, eller calvados, eller... ja, vad än ens fantasi räcker till.

Bon apetit(8).


____
1/ Ja, så länge trädet varit mitt, typ en sådär åtta år.
2/ Sådant man gör mos etc. av. De går närmast inte att hitta i handeln längre, de har helt gått ur tiden. Vem saftar och syltar idag?!?(4).
3/ Sådant man har i fruktskål och äter som efterrätt eller som mellanmål. Det är de som säljs i butikerna, gärna sorter som lagrats i kväveatmosfär, importerats från utlandet och åkt ett par varv runt jorden i en lastbåt innande bleka och smaklösa hamnar på butikshyllorna. Blott Sverige svenska äpplen har!
4/ Jag. :)
5/ Märken efter krocken med marken när äpplet föll från trädet.
6/ I valfri ordning.
7/ Efter tycke och smak. Ditt lagom är kanske inte mitt lagom.
8/ Som fransosen säger. Eller skriver.



Dagens skörd: inlagd gurka.

Publicerad 2011-08-06 11:41:40 i Mat

1-2-3-lag(1), chili, pepparrot, dillkvistar, senapsfrön - på västeråsgurka som tvättats(2), prickats och lagts i grovsalt över natten.

Det är svårt att ha för mycket inlagd gurka i skåpen.




____
1/ En del 12-procentig ättika, två delar vatten, och tre delar socker. Vi köper 24-procentig ätticka och dubblade mängden, så det blev en 1-5-6-lag, så att säga.
2/ Man skurar dem med borste så att eventuell jord försvinner, liksom de små stickiga borsten som växer på gurkan.

Matbilder.

Publicerad 2011-08-03 10:37:36 i Mat

Först en bild med två flaskor med vinbärssaft. Den mörkare är svartvinbärssaft, den ljusare rödvinbärssaft. Båda är rårörda. Man ser att saften inte är helt klar; det är pektin som ger skuggan.



Här är en bild på burken med häggmispelbärsmarmelad som jag skrev om härom veckan. Kärnorna har en trevlig bittermandelton som förhöjer upplevelsen. Som sagt, avnjutes bäst på rostat bröd med smör.



Här är en klarbärsmarmelad. Jag har inget klarbärsträd på min mark, men jag vet var det växer ett. De sura bären ger en frisk och trevlig marmelad.



Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela