mhwc

.

Äppeljos.

Publicerad 2010-09-20 21:17:33 i Mat

Det är höst; september är den klassiska första höstmånaden. Äpplena mognar. I år är det ett erbarmligt äppelår här i området; rönnbärsmalen har angripit snart sagt varje äpple. Frukten dråsar av träden, och de inbjuder inte direkt till att man ska äta dem färska om ens alls. Vilken tur då att jag införskaffat en fruktpress och kan pressa jos från äpplena. Hittills har vi druckit den färsk och gjort en del must, men kanske borde jag överväga att göra äppelcider, och isåfall av fransk typ.

Bäst blir josen om man pressar några olika sorter och blandar ihop dem. T.ex har jag plockat från ett vildapelträd som jag vet ger söta men beska frukter; beskan sitter i fruktköttet och saften är god(1). Denna blandad med saften från Röd Gravensteiner och lite Golden Delicious(2) blev riktigt bra. Är det någon som har gott om frukt på en prydnadsapel? Jag skulle vilja prova att pressa sådana också.

Man kan hetta upp saften till mellan 80 och 90C några minuter och sedan hälla den på flaskor som skakats med natriumbensoat upplöst i vatten. Då får man hållbar äppelmust; något man kan ta fram mitt i vintern och njuta av. Mmm.


____
1/ En del av fruktköttet kommer med i pressningen, och josen blir bättre om den får stå en dag eller så, och man skippar bottensatsen. Beskan känns här som en strävhet och är inte alls oagnenäm.
2/ Importerad frukt; inte särskilt god saft.Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela