mhwc

.

Höstmat.

Publicerad 2010-10-10 19:09:47 i Mat

Nu har vi varit sådär husliga igen; vi har ägnat oss åt långkok och pressat äppeljos. Det har varit två långkok, båda på oxbringa med ben. Det ena kommer vi att äta ikväll; det är kokt oxbringa med pepparrotssås och potatis. Det är så gott att man rörs till tårar - och då inte bara av pepparroten.

Hur man går tillväga har jag skrivit om tidigare, men då var det kalops. Det är precis vad det andra koket ska bli när det serveras. Till den kommer det att bli inlagd gurka, en inläggning där västeråsgurka fått ligga i salt över natten och sedan packats med krondill i en burk. På det har vi hällt ren vinäger. Det är gurka för vuxna; man får en liten chock av dill och syra för varje tugga.

Jag fick några lådor med äpplen av en kollega som tyckte det var synd att de inte konsumerades. Gårdagens eftermiddag användes till att pressa fran sjutton liter äppeljos av dem. Mycket står nu i kylen, men fem liter har jag satt på jäsning för att det ska bli äppelcider. Det ska ta c:a tre veckor innan det är klart, och om skalan på sockermätaren stämmer blir den c:a 8.5%, och inte söt. Jag ser fram emot den.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela