mhwc

.

Min dag.

Publicerad 2010-11-17 20:34:30 i Allmänt

0445 Uppstigning.
Klockradion går igång och spelar sista delen av Stings "An Englishman in New York". För ovanlighetens skull stiger jag upp direkt istället för att dra mig en kvart.

0515 Frukost
Enligt anvisningarna ska jag inte a ätit efter 2400, men jag får dricka klara drycker fram tills två timmar innan operation. Jag tar en stor kopp kallt te: Earl Gray Cream. Sämre frukost kan man tänka sig.

0540 Avfärd
Jag kör till Norrköping, min fru därifrån. Det är mörkt och dimmigt, och förvånande mycket trafik på motorvägen.

0630 Ankomst
Det är en timme kvar tills liniken öppnar när jag sätter mig på bänken utanför. Jag tar fram en bok och läser bort tiden.

0730 Anmälan
Jag anmäler min ankomst i receptionen och sedan på avdelningen. Jag tilldelas ett rum och får den där uppsättningen kläder som hör till; en blå tunn rock med knappar och ett par knästrumpor av någon udda väv.

0800 Förberedelser
Jag får träffa avdelningsläkaren och växla några ord med kirurgen. Efter det är det två sjuksystrar som instrumenterar mig för ett EKG. Det var en del problem med strömsladden till apparaten; den ville inte riktigt sitta kvar. Jag bad att få titta på det utskrivna EKGet. För min otränade syn såg det normalt ut, ungefär som de vi studerade på fysiologikursen. Sedan sätter en systrarna dropp. Det blir en del blodvite och det hamnar en hel del blod på sängkläderna. Droppet är lite ivägen för att ligga och läsa, men jag hittar en acceptabel ställning att ligga i.

0910 På operationsbordet
Operationssalen ligger ett par trappor upp och jag körs dit liggandes i sängen. Strax efteråt får jag ta droppet med mig och gå in till operationssalen och lägga mig på britsen. Diverse saker kopplas in och jag kan notera på skärmen att jag har 65 i puls. Narkosläkaren ger mig syrgas säger han, men det är udda vad deb luktar lösningsmedel. Strax efteråt slocknar jag när narkosmedlet pumpas in i droppslangen, men inte innan jag känner det svida i venen.

1040 Vaknar ur narkosen.
Jag kommer inte ihåg vad det var jag drömde, bara att det var en behaglig dröm och att jag var mycket irriterad på narkosläkaren som väckte mig och tvingade mig att flytta över till sjukhussängen som rullats in i operationssalen. Det är bara fragment i minnet av färden till uppvaket. Näsan är fylld med ett par "tamponader", men det läcker ut en del blod på överläppen. På uppvaket finns en dement dam som säger "håll käften" till alla, skriker när de tar i henne och kallar de hon ser för fula ord. Hon körs snart iväg i rullstol. Jag är vaken sporadiskt, men vid halv tolv, när det är skiftbyte, är jag mer vaken än sovande.

1200 Åter till rummet.
Ett par sköterskor från avdelningen kommer och hämtar mig och sängen. Väl där blandar jag att läsa och sova. Efter någon timme vill de se att jag kan gå själv, så jag tar en promenad med droppställ i korridoren.

1500 Lunch.
Egentligen är jag inte alls hungrig, men en förutsättning för att få åka hem idag är att de kan se att det fungerar att äta, så jag äter en sen lunch. Potatis, brun geleaktig sås, kokta grönsaker, köttbullar och lite lingonsylt. Eftersom näsan är helt täppt känner jag ingen lukt, bara de grundläggande smakerna. Såsen är salt. Lingonsylten är söt. Konsistensen på maten känner jag; köttbullarna (Mamma Scans) är gummiaktiga, potatisen ok, och grönsakerna har den där mjuka-hårda som man bara kan få om man tinat dem, värmt dem, låtit de kallna och värmt igen i mikrovågsugn. Salladen på salladskål till är menlös. Efterrättsklementinen efter är sur.

1430 Slutkontroll
Läkaren passerar och berättar att operationen gick bra. Det fanns visst en del att göra på insidan med både brosk och ben. Tydligen är han nöjd med mitt allmäntillstånd, så han säger att jag kan åka hem.

1540 Hemfärd
Med droppet borttaget och iklädd mina egna kläder lämnar jag kliniken för vidare hemtransport. Min fru kör; det är tydligen något att man inte ska köra bil samma dag som man varit sövd. Jag har lätt värk i näsan och får lock för öronen när jag sväljer. Imorgon ska jag dra bort tamponaderna själv hemma. Det ser jag inte direkt fram emot.Kommentarer

Postat av: Mika Perälä

Publicerad 2010-11-20 13:39:40

Puuh! En dag fylld med äventyr! Men du kommer ihåg att du drömde i alla fall? När jag varit under narkos (2 gånger tror jag) så har jag bara fallit bort och sen plötsligt vaknat upp igen, utan att märka att tid passerat :P

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela