mhwc

.

Elfel.

Publicerad 2010-11-25 12:36:03 i Allmänt

Lampan i sovrummet lös plötsligt orange snarare än vitt, och jag tänkte att det var dags för en ny armatur och släckte. Men sedan började vi ha problem med att bredbandsroutern gick upp och ner, och lamporna i tvättstugan betedde sig likadant som sovrumslampan. Min fru letade lite på nätet, och det visar sig att det kan bli sådär om säkringen på en fas in i huset har gått sönder. Då läcker det ström via trefasutrustningen (1) "baklänges" till enfasutrustningen, och det är fullt tillräckligt för att lamporna ska lysa lite(2).

Jag kollade säkringarna, och en av dem hade gått. Jag bytte den, och allt var frid och fröjd i två timmar. Sedan gick den också. Då ringde jag en elektriker(4). Efter lite letande hittade han en kabel mellan huvudcentralen och elcentralen i garaget; en kabel som satt glappt och vars isolering förkolnat vid glappet.  Efter att han bytt den lyser fridens ljus åter i huset.

Jag känner en viss lättnad, särskilt med tanke på att mitt hus värms med direktverkande el.

____
1/ Trefas finns i vardagliga ting som spis, tvättmaskin, värmepump, VAX, PDP/11, ... ja, sådant som nästan alla har hemma.
2/ Beroende på vad transformatorn mellan elurtaget och elektroniken gör fungerar, ofungerar, eller dör, utrustning som router och ADSL-modem(3).
3/ Mitt ADSL-modem dog. Det höll i sju år. Det nya kostade 500:-.
4/ Tydligen gör inte alla så. I moderna hus med automatsäkringar är det visst vanligt att man bara slår till dem igen, och igen, och igen. Det är ju så lätt, och man slipper felsöka. Ibland leder det till att man får skaffa ett nytt hus när det gamla brunnit ner.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela