mhwc

.

Långkok

Publicerad 2010-07-22 08:22:23 i Mat

Vi har ätit kalops. Det är kanske inte så märkligt i sig, men det är tydligen en moderiktig maträtt numera; långkok har blivit populärt. Tänk alla dessa år jag varit helt ute med min husmanskost. Nu är jag tydligen hipp och het helt plötsligt.

Det tar fem timmar att laga den här kalopsen. Eller, mer precist, det kan ta fem timmar mellan det man börjar och att man kan servera, men den tid man faktiskt står med händerna i matlagningen är kanske en 40 minuter. Det är det väl värt.

Ta färsk oxbringa med ben. Bryn den runt om. Koka den sedan med kryddor som lagerblad och kryddpeppar tills köttet är mört och släppt från benet. Det kan ta tre till fyra timmar. Ta upp köttet och separera det från ben och annan vävnad. Skär i bitar. Gör sås av buljongen; red och krydda. Lägg i köttet, värm upp och servera.

Till kalopsen kan man ha t.ex pasta eller bulgur, men bäst passar potatis, och helst en mjölig sort som King Edvard. Traditionellt har man ju inlagda rödbetor till, men inlagd gurka passar också, och en klick gräddfil och saltgurka går också bra.

Lämpliga drycker är alltifrån vatten och öl (och ju mörkare och fylligare desto bättre) till fylliga röda viner, bara det inte är sött.

Bon Apetit!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela