mhwc

.

Telefon

Publicerad 2008-08-31 09:42:33 i Allmänt

Jag lyfte den trådlösa telefonen ur laddaren och valde ett nummer ur den inbyggda telefonboken. Då säger telefonen att batteriet är slut, och stänger av. Tyvärr visade laddsymbolen fullt när jag tog upp telefonen ur laddaren... det laddbara batteriet är slut, efter tre år.

Förra gången det hände var det besvärligt att hitta ett nytt. Efter att ha varit i kontakt med tillveraren (Siemens, det är en "siemens gigaset 3000," inhandlad för länge sedan i en teliabutik) fick jag veta att det fanns ett företag i Halland som kanske kunde ha batterier. Det hade de, men det första batteriet de skickade var fel modell.

Istället för att leta efter någon som tre år senare säljer sådana batterier passerade vi Teknikmagasinet och köpte nytt. För 500 pix blev det en basstation, två extra laddare och tre telefoner, typ en per rum... "VoiceCom DECT B184". Den har NiHM-batterier i storlek AAA, så det ska inte vara svårt hitta nya laddbara när de gamla tar slut. Systemet har dock ingen möjlighet till handsfree, och telefonboken är max 10 nummer.

Sett på TV.

Publicerad 2008-08-26 22:05:31 i Mat

Idag när vi satte oss ner med middagen(1) framför TVn var det ett program på tvåan som tydligen heter 'Vem vet mest'. Programledaren väljer frågorna och deltagarna ska svara. Det var lite ointressanta regler, där man kan dela ut en fråga man ännu inte hört utan bara vet vilken kategori den tillhör, till en annan deltagare, men dessa frågor... när programledaren angav kategorin till "Norge" tittade jag och min fru på varandra och sa "Karl Johann". Det visade sig vara rätt svar. Alldeles för enkelt!

____
1/ Tysk vit bratwurst(2), sallad, fransk senap, het hemgjord ketchup, bostongurka och så potatismos(3).
2/ Bratwurst ska inte vara rökt. Hör ni det, Scan? Inte rökt. Jag skriver det igen: INTE RÖKT!
3/ Skala(4) potatisen och koka den mjuk. Mosa den med visparna till en elvisp, lägg i smör och vispa runt så smöret smälter och potatisen blir fint mosad. Krydda med nykrossad vitpeppar, salt, vitlök(5) och mald muskotnöt. Späd med mjölk och vispa till önskad konsistens(6).
4/ Jag skrapade dem, de hade skal som nypotatis med kött som gammelpotatis. Jag tror sorten heter Matilda. Jag har grävt upp den hos min far, som fått den planterad av grannen som hade lite över efter att sått sin åker.
5/ Om man vill ha en fyllig vitlökskaraktär kan man pressa i färsk vitlök. För en mjukare karaktär rekommenderar jag pulveriserad vitlök vilken ibland kallas vitköksgranulat. Den är iallafall torkad.
6/ Om man eftersträvar gatukökskänsla gör man moset lösare och nöjer sig med salt och peppar som kryddor. Glöm inte att låta det svalna så det är mer ljummet än varmt också. Servera då också med en torftig sallad av strimlad isbergssallad, skivad rödlök och mjuknad färsk gurka.

Änder i det gröna.

Publicerad 2008-08-26 21:36:29 i Allmänt

Se, så idylliskt! En liten fin familj med änder(1). De ser ut att ha det mysigt mitt i allt det gröna.

Änder!

De små gula fjuniga änderna är andungarna, också kallade ällingar. I just den här populationen är alla fåglarna vita, vilket syns på att ällingarna inte har några mörka områden i fjunen. Den vita fågeln med lite rödrosa skinn runt näbben och upp mot ögat är deras mamma; en vuxen andhona. Hon är jättesnäll med ällingarna men inte särskilt vänlig med andra(2). De tre med en liten mörkare markering på huvudet är ungfåglar, troligen (från storleken) en hanne och två honor.

Änderna äter det mesta, t.ex sniglar(4) och grönt. Ur andra änden kommer en inte helt trevlig produkt, och de har hela världen som dass. Det är, om man uttrycker sig milt, mindre fräscht.
____
1/ Det här är myskänder.
2/ För ett antal år sedan var det en älling som hade hamnat bakom en bräda och inte längre såg sin mamma. Då började den pipa i panik, och mamman blev upprörd. Jag var snäll och lyfte upp ällingen till henne - och då attackerade hon! Hon klättrade upp längs min arm med hjälp av klorna på fötterna och nypandes mig med näbben, slog mig med vingarna och sprejade mig med avföring(3)...
3/ Myskänder är extra aromatiska och köttet är väldigt gott. Det märks även på skiten; den är ovanligt vidrig.
4/ Faktiskt även mördarsniglar. Stora sniglar kan dock bara ätas av stora änder...

Från naturen.

Publicerad 2008-08-25 22:25:43 i Allmänt

Som ni säkert noterat har det varit lite tyst här på bloggen den senaste veckan. Det beror på att jag spenderat en vecka på min fars torp. Jag hoppades att jag skulle ha tid att skriva lite därifrån, men det fick jag inte; att sköta stället upptog min tid.

Det är ett naturskönt ställe, och det finns höns och änder. Det är fina fåglar; t.ex är tuppen väldigt ståtlig. Hönorna är lite luggslitna efter hans intensiva uppvaktande... anddrakarna kan inte beskrivas som visuellt tilltalande, de är faktiskt rätt fula. Unga änder, och ällingar, är däremot fina. Jag ska lägga upp lite bilder när jag fått ut dem från kameran.

Och när jag nu pratar om naturen: när jag körde in till jobbet idag såg jag två vildsvin korsa vägen strax efter att jag passerat järnvägsövergången vid Sjögesta bro. Det var två stora galtar, svarta och lurviga. INte var de ett dugg rädda för bilarna heller.
 


Skördetiden har börjat

Publicerad 2008-08-17 11:36:07 i Mat

Vi har ett äppelträd av sorten Transparant Blanche. Det är ovanligt mycket äpplen på det i år. Hittils har det som faller av trädet varit relativt omoget och vi har mest gjort äppelmos av det. Nu är det däremot perfekt mogna(1) äpplen, och de är ljuvliga. Här är en skapelse vi gjorde häromdagen.

Äppelkaka de luxe

Här är receptet:
2 stora ägg (eller tre små)
1 3/4 dl strösocker
2dl vetemjöl
1tsk bakpulver
200g riven mandelmassa
En omgång äpplen, se nedan
75g smör
Flagad mandel

Sätt ugnen på 175°. Smörj en pajform som är ungefär 25 cm i diameter.

Dela äpplen i kvarter, ta bort kärnhus, blomma, skaft och skala dem. Skär i 3mm tjocka skivor. Gör så pass mycket att det täcker pajformen drygt.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och mandelmassa. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i formen. Täck med de skivade äpplena. Hyvla över smöret med en osthyvel och strö över den flagade mandeln. Grädda ungefär 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Om man vill kan man servera kakan med vispad grädde.

____
1/ När de är fullt mogna är de lite fadda och mjöliga. Transparant Blanche är egentligen inte ett ätäpple, men om man tar dem precis inna då de fortfarande är syrliga är de helt enkelt ljuvliga.

Smörgåstårta

Publicerad 2008-08-17 11:17:33 i Mat

När jag kom hem efter jobbet häromdagen blev jag överraskad med denna smaskiga skapelse. Jag tror jag skulle kunna vänja mig vid att ha en hemmafru. :)

Smörgåstårta

____

Friterade kräftstjärtar

Publicerad 2008-08-17 10:49:21 i Fysisk aktivitet

Så här i kräftkalasens tider har vi passat på att göra en lite annorlunda anrättning: nästan friterade kräftstjärtar med sötsur sås.

Fina kräftan

Man tar en lagom mängd kräftstjärtar och torkar av dem genom att rulla dem i hushållspapper. Sedan rullar man dem i kryddat mjöl och steker dem i mycket smör. Servera med en sötsur sås (vår var rätt chilistark) och ris.

Nytt!

Publicerad 2008-08-10 18:15:19 i Datorer

För någon månad sedan började jag få konstiga färgartefakter på bildskärmen hemma. När jag öppnade ett fönster, t.ex en nätbläddrare som firefox, fick jag uddafärgade streck genom menyraden. När jag flyttade musen fick jag andra streck, och efter en stund var det inte läsbart längre. Fenomenet uppträdde både under linux och windows, och på två olika skärmar jag provade. Jag drog slutsatsen att det var grafikkortet som höll på att lägga av.

Nu har jag köpt nytt grafikkort, med precis samma prestanda (GeForce 7800GS) - från Clas Ohlson! Det var utgående(1) och prissänkt. Jag borde kanske ha köpt två... Jag har monterat det och använder det medan jag skriver detta.

Det gamla kortet var tillverkat av MSI, det nya är från Gigabyte. Jag kanske bara haft otur, men de prylar jag köpt från MSI har jag haft problem med. Jag hade ett moderkort därifrån som gav upp irriterande nära efter att garantin gått ut.

Idag gick jag en mil med min kamrat Thomas och min bror. Det regnade lite sakta. Jag kommer att behöva köpa regnbyxor, och jag noterar att det är dags att sula om kämgorna. Det ser ut som om det blir en dyr start på hösten.

____
1/ Alla grafikort med AGP är på utgående. Nästa gång det blir problem får jag väl köpa en ny dator.

Gamla synder

Publicerad 2008-08-08 17:22:40 i Allmänt

För länge sedan, när jag precis hade börjat skolan(1), fanns det en kampanj i skåne där man behandlade barnens tänder, mer specifikt de kindtänder man brukar få i sexårsåldern. I dessa finns ofta veck i emaljen; de kallades fissurer och ansågs ofelbart leda till elak karies(2). Därför skulle dessa i förebyggande syfte borras ur och fyllas igen. Jag minns en stressad tandläkare som borrade tänder på löpande band, utan tillstymmelse till bedövning på ungarna(3). Det där blev jag utsatt föroch det tog mig tjugo år att övervinna den resulterande tandläkarskräcken.

Häromdagen kändes det plötsligt konstigt när jag tuggade. Det var en obehaglig känsla i en kindtand i vänster underkäke. Eftersom min erfarenhet säger att tänder som känns underliga inte vanligen blir bättre med tiden betsällde jag en tid hos tandläkaren. Jag fick en återbudstid samma dag.

Det visar sig att den gamla sjuttitalsplomben har get upp och spruckit, så nu ska den ersättas. Tid är bokad om en månad. Jag har alltså mer än fyra veckor att gruva mig på - och att bara tugga på högra sidan. Usch.

____
1/ Då man bodde i grottor.
2/ Man kör numera med "fissurförsegling", vilket betyder att man lägger en tunn plasthinna över istället. Man borrar inte.
3/ Så gör man inte längre. Det var inte alltid bättre förr.


Åter till vardagen.

Publicerad 2008-08-05 20:26:50 i Mat

Så var semestern slut och jag är åter på jobbet. Det är helt ok; idag var det bara 12 grader varmt, och kom 23mm regn. :) Då kan man (nästan) lika gärna arbeta - eller så kan man linda in sig i en filt, dricka varm choklad med vispgrädde och punch, samtidigt som man tittar på DVD-filmer på TVn.

Till kvällsmat gjorde vi en spanskinspirerad grönsaksgryta:

Ett par morötter
En röd paprika
En bit squash
En stor gul lök.
Vitlök
Ett par kryddiga spanska korvar
En burk krossade tomater
Ett par ägg

Finhacka grönsakerna och fräs dem mjuka i en kastrull. Skiva i korven och tillsätt tomaterna. Krydda efter behag. Låt hela härligheten koka ihop lite, gör sedan gropar i det hela i vilka man knäcker ner äggen, ett per grop. Låt det hela puttra tills äggen fått det konsistens som önskas (t.ex 10 minuter för helt genomkokta).

Mums!

Om

Min profilbild

Mhwc

Jag är en lätt medelålders man med smak för intellektuella äventyr. Om du, mot förmodan, vill komma i kontakt med mig så är min epostadress förnamn.efternamn@gmail.com. Eller så kan du lämna en kommentar på senaste inlägg. Det har hänt att jag svarat - ibland efter 9 månader. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela